Baja to stolica zupy rybnej! Miasto położone jest na malowniczej skarpie nad Dunajem na południu Węgier. Od wieków pełniło ważne funkcje strategiczne, ale dziś znane jest przede wszystkim ze smakowitego rybnego wywaru. Co roku w drugą sobotę lipca blisko 2 tys. kucharzy z całego kraju zaprasza do pokosztowania najcudowniejszych wariacji na temat zupy rybnej.
Ogromna popularność imprezy sprawiła, że rozciągnęła się ona aż do 4 dni, tak aby 10-tysięczny tłum odwiedzający Baja nieco rozłożył się w czasie. Ilość pochłanianych tu dań jest gigantyczna: przygotowuje się ponad 20 tys. porcji zupy rybnej! Na potrzeby smakowitego święta idzie 14 ton ryb, 600 kg cebuli, ok. 600 kg sproszkowanej papryki, 14 tys. litrów wody i 600 kg makaronu.
Warto wiedzieć, że w każdym regionie Węgier zupę rybną przygotowuje się w trochę inny sposób. Z reguły jest to paprykowo-rybny wywar, w którym pławią się kawałeczki suma lub karpia. Ale nad Balatonem nie uświadczymy w zupie rybnej makaronu. A w Baja już tak – nazywany „zapałczanym makaronem”, bo ma kształt i grubość ciut dłuższych, 4-5-centymetrowych zapałek.