Węgry - Festiwal Papryki Kalocsa

Kalocsa to ojczyzna papryki – słynnego na cały świat symbolu Węgier. To właśnie ona nadaje niepowtarzalny kolor i smak węgierskim daniom. U schyłku lata co roku odbywa się tu Festiwal Papryki. Huczne świętowanie paprykowych zbiorów ściąga do miasta turystów z najodleglejszych zakątków. Centrum zamienia się w kolorowy i smakowity jarmark.

Gwoździem programu jest Konkurs Gotowania Paprykowych Dań. Można obserwować zmagania zawodników, a potem oczywiście pokosztować niezrównanych węgierskich gulaszy, rybnej zupy czy prawdziwego leczo. Najedzeni koniecznie powinniśmy skręcić w ul. Wina i i Palinki. Krzyżuje się ona z ul. Papryki, na której kupić można paprykowe wyroby: przyprawy, marynaty i wszelkie wyroby rękodzieła nawiązujące do motywu papryki. Zabawę cały czas umilają występy dziecięce, taneczne i muzyczne.

Warto tu jeszcze raz podkreślić, że węgierska kuchnia nie jest ostra! Do większości potraw na początku gotowania dodaje się słodką paprykę w proszku. Daje ona piękny kolor i aromat, ale danie jest nadal łagodne. Ostrą paprykę podaje się na stół – najczęściej pod postacią pasty w słoiczku lub świeżą, pokrojoną w plasterki. Każdy zatem może doprawić potrawę tak, jak lubi. Taki zwyczaj króluje w restauracjach, jak i prywatnych domach. No chyba, że rzeczywiście trafimy na rodzinę, w której wszyscy domownicy uwielbiają piekło w gębie. Ale to się może zdarzyć pod każdą szerokością geograficzną.

Kontynuując korzystanie ze strony, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this. Ustawienia plików cookie na tej stronie internetowej są ustawione na "zezwalaj na pliki cookie". Jeżeli wyrażasz na to zgodę kliknij Akceptuj

Zamknij