Na szczęście żyją jeszcze starzy rybacy, którzy wiedzą, jak złowić tę wyjątkową rybę. Na podstawie ich opowieści ożył stary zwyczaj. Goście ze statków śledzić mogą połów ciosy. Gdy ryby zostaną złapane, przeor błogosławi je w opactwie. Następnie ścina się ubiegłoroczne winorośle, ciosy obficie posypuje papryką i nabija na winne tyczki. Te z kolei wbija się w kręgu w ziemię, by ryby upiekły się nad żarem.
Tej starej tradycji towarzyszą:
- konkursy gotowania zupy rybnej i potraw z ryb
- pokazy wędkarskie
- programy rozrywkowe i taneczne
- degustacje win
- pokazy gastronomiczne
- pochody, zabawy i zawody
Ciosa to ryba z rodziny karpiowatych, w Polsce rzadka i objęta ścisłą ochroną gatunkową, z wyjątkiem występującej w wodach Zalewu Wiślanego. To, prócz słynnego opactwa, jedna z osobliwości Tihany – ciosa trafiła nawet do herbu osady.